Lønner det seg med solceller?
Solcellepaneler er en smart investering som ikke bare reduserer energikostnadene over tid, men også øker boligverdien. Lønnsomheten av et solcelleanlegg avhenger av flere faktorer, og vi har samlet de syv viktigste for å hjelpe deg med å vurdere hva som lønner seg for ditt bygg.

1. Geografisk plassering og antall soltimer
Selv om vi har færre soltimer enn mange andre land, er forholdene for solceller i Norge gode. Et vanlig solcelleanlegg for privatbolig vil typisk produsere mellom 650 og 1000 kilowattimer (kWh) per installert kilowatt (kWp) i året. Det betyr at et anlegg på 5 kWp- som er vanlig for en enebolig- kan produsere mellom 3250 og 5000 kWh i året.
Til sammenligning bruker en vanlig norsk husholdning gjerne 16 000 til 20 000 kWh i året, hvorav 4000-6000 kWh går til strømforbruk som solcellene kan dekke- som belysning, hvitevarer og varmtvann. Med et solcelleanlegg kan du derfor dekke en betydelig del av forbruket ditt med egenprodusert strøm – og spare tilsvarende på strømregningen. I gjennomsnitt sier vi derfor at et solcelleanlegg kan dekke 20-50% av det årlige strømforbruket til en vanlig husholdning.
Den optimale takplasseringen for solceller er mot sør, med riktig helning og uten skygge fra trær eller bygninger. Dette gir maksimal energiproduksjon. Likevel kan tak vendt mot øst eller vest være like aktuelt i mange tilfeller, da de gir en jevnere produksjon gjennom dagen.
Lurer du på hvordan solforholdene er for ditt bygg? Søk opp adressen din i vår solkalkulator og få svar på under 1 minutt. Her vil du også få et tilbud på hva det vil koste, og hvor mye du kan spare.
2. Strømpriser
Strømprisene i Norge svinger mye, og selv med den foreslåtte nasjonale strømprisen («Norgespris») vil et solcelleanlegg fortsatt være en lønnsom investering. Ved å dimensjonere anlegget riktig, slik at du bruker mest mulig av strømmen selv, kan du i tillegg redusere nettleien- og dermed spare enda mer.
Ser vi på total strømproduksjon over anleggets levetid, betaler du i praksis kun rundt halvparten av den foreslåtte fastprisen per kWh. Med solceller får du en stabil, lav strømpris som ikke påvirkes av inflasjon, strømkriser eller økende nettleie.
3. Strømstøtte til solcelleanlegg
I Norge kan privatpersoner motta Enova-støtte på opptil 32.500 kroner når de starter å produsere sin egen strøm. Enkelte kommuner tilbyr også egne tilskudd eller subsidier som innbyggere kan benytte. Her er det lurt å sjekke dine kommunesider for å se hva som er gjeldene.
Velger du solcellepaneler, kan du gjennom vår samarbeidsavtale med Nordea, kvalifisere for Miljølån eller Grønt Forbrukslån. Les mer om våre finansieringsmuligheter, eller kontakt banken din for å finne ut hvilke vilkår som gjelder for deg.
4. Kostnader for installasjon
De siste årene har startkostnaden for solcelleanlegg falt betydelig. Kombinert med gunstige finansierings- og støtteordninger gjør dette solceller til en stadig mer lønnsom investering.
Er du nysgjerrig på lønnsomheten ved å investere i solceller og hva en installasjon vil koste deg? Prøv solcelllekalkulatoren vår og få et estimat og besparelse på under ett minutt!
5. Energiforbruk
Et standard solcelleanlegg kan produsere mellom 4000 og 10 000 kWh per år, avhengig av størrelse og værforhold. Dette kan dekke 20-50% av en husholdnings årlige strømforbruk, avhengig av energibehovet. For bedrifter og næringsbygg kan besparelsen være betydelig større - og med et stadig mer presset strømnett kan solceller i fremtiden bli en nødvendighet for å sikre stabil drift og effektivitet.
Når du bruker strømmen selv, unngår du både nettleie og avgifter. Bonus: Jo mer av egenprodusert strøm du bruker selv, desto mer sparer du på strømregningen!
6. Avkastning på solceller
Et solcelleanlegg vil gi en økonomisk gevinst over tid gjennom reduserte strømkostnader, støtteordninger og økt boligverdi.
For hver kWh egenprodusert strøm du produserer reduserer du behovet for å kjøpe strøm fra nettet. Den årlige avkastningen ligger ofte mellom 5 og 10%, noe som gjør solceller til en investering med høyere potensial enn mange tradisjonelle spareformer.
I tillegg kan du selge overskuddstrøm tilbake til strømnettet dersom du produserer mer enn du bruker. I perioder med høye strømpriser vil dette kunne gi en god inntjening. Med solceller på taket produserer du lokal, fornybar energi som både du og naboene dine kan dra nytte av- en vinn-vinn-situasjon for både deg, felleskapet og miljøet!
Solcellepaneler er ikke bare en investering som kan redusere energikostnadene over tid, men de øker også verdien på boligen din. En energieffektiv bolig som benytter fornybar solenergi, vil fremstå som mer attraktiv for kjøpere. Ved et eventuelt boligsalg kan solcellepaneler gi deg et konkurransefortrinn, da flere kjøpere ser på energivennlige boliger som attraktive.
En undersøkelse fra Sverige viser at hus med solceller i gjennomsnitt selges med et pristillegg som er dobbelt så høyt som kostnaden for solcellene. Det er derfor lønnsomt med solceller, enten du planlegger å selge eller ikke.
7. Solceller er en investering som varer
I Norge ligger tilbakebetalingstiden for et solcelleanlegg på mellom 10 og 15 år, avhengig av strømprisene og hvor stor andel av strømmen du bruker selv. Levetiden på et anlegg er typisk på over 30 år, noe som betyr at du kan nyte godt av «gratis strøm» i mer enn 20 år etter at investeringen er nedbetalt.
Når du bestiller solcelleanlegg fra Solcellekraft, får du tryggheten som følger med 25 års garanti. For å finne ut nøyaktig hvor lønnsomt det vil være for deg, anbefaler vi å bruke vår solcellekalkulator. Vi tilbyr en skreddersydd analyse basert på boligen din, strømforbruket ditt og lokale forhold.
Har du spørsmål eller ønsker en vurdering? Våre rådgivere og montører hjelper deg gjerne med å finne den optimale løsningen for deg. Kontakt oss for en uforpliktende prat – sammen gjør vi overgangen til solenergi enkel og lønnsom ☀